Неприемливо е работещите да платят цената на кризата.  Това се

...
Неприемливо е работещите да платят цената на кризата.  Това се
Коментари Харесай

КТ Подкрепа: Неприемливо е работещите да платят цената на кризата

Неприемливо е работещите да платят цената на рецесията.  Това се споделя в мнение на на Конфедерация на труда " Подкрепа “ по отношение на плана на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

" За нас е извънредно стеснителен фактът, че бюджетът просто пресмята към този момент заложените политики от предишни държавни управления, без да приема ограничения, с които да се понижи дефицитът и да се подсигурява растеж на приходите на заетите. Разбираме комплицираната политическа обстановка, в която се намира страната, само че тя не може да бъде опрощение за отвод от взимане на управнически решения, изключително когато България се намира в сериозна икономическа и обществена рецесия ", акцентират от синдикатите.

КТ " Подкрепа “ показва възмущението си от обстоятелството, че не е планувано второ нарастване на минималното заплащане за страната. Още през предходната година обявиха, че замразяването на приходите на българските жители е пагубно, резултатът от ерата Дянков продължава да поддържа възнагражденията в страната на най-ниското равнище в Европейския съюз и да прогонва хората в трудоспособна възраст отвън страната.

От синдикатите упорстват МРЗ да се усили на 850 лева в този момент. Ръстът при започване на годината беше най-малък, инфлацията продължава да е висока, а потреблението на съществени хранителни артикули (по данни НСИ) понижава. Всичко това прави неотложно да се приложи второ нарастване на МРЗ в границите на годината. В допълнение, по този начин ще се понижи и разликата сред актуалното минимално заплащане и това, което по този начин или другояче ще бъде признато от януари 2024 година по силата на член 244 от Кодекса на труда, а точно 50% от междинната работна заплата (935 лева по прогнози на МФ).

" Категорично недопустимо е българските работещи да платят цената на рецесията, до момента в който облагите на фирмите нарастват с съвсем 100% в границите на две години – от 27,2 милиарда лева на 47 милиарда лева Неприемливи са предложенията за увеличение с 10% на разноските за труд и то единствено там, където през предходната година не бяха осъществени никакви нараствания ", акцентират от " Подкрепа ".

В умозаключение КТ " Подкрепа “ още веднъж приканва за отговорно управническо държание, осъществяване на основни данъчни промени, които да обезпечат спомагателни доходи в държавния бюджет, нужни за действието на страната и облекчение на тежестта от рецесията на всеки български жител.

„ Настояваме да се усилят налозите за фирмите и физическите лица, които завоюваха от рецесията и да се понижат за нискодоходните групи. КТ " Подкрепа “ не поддържа орязване на разноски и/или в допълнение задлъжняване. ”
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР